HEIC bilder iPhone/Mac

Gammal info nedan. Från 2022 har vi stöd för HEIC bilder i vår programvara online.

Från och med iOS 11 sparas iPhone-foton i HEIC format istället för JPEG.

Långt ifrån alla programvaror klarar av visa eller hantera HEIC-filer. Inte ens Windows 10 kan öppna HEIC-filer utan hjälp av extra program. Endast Apple-dator med macOS High Sierra kan visa HEIC-filer (vid skrivandets stund)

Bilder som skickas från iphone till någon via SMS, iMessage eller e-post konverterar iPhone automatiskt bilden till JPEG innan den skickas. Detta är dock inte fallet om du för över bilder från din iPhone till en Mac med macOS High Sierra eller högre då behålls nämligen HEIC-formatet för att spara utrymme.

Lösning nr 1, använder du vår online-programvara så kan du välja att ladda upp dina bilder direkt från din telefon istället.
Logga in på fotoklok.se och välj ditt projekt och ladda upp de bilder som du vill ha.

Lösning nr 2. Ladda ner en HEIC konverter från appstore till din mac dator: https://apps.apple.com/us/app/heic-converter/id1294126402?mt=12

Vill du spara din bilder i JPEG eller ändra inställningarna om hur din telefon hanterar detta kan du kan läsa mer om detta här:
https://www.enkelteknik.se/spara-bilder-som-jpeg-istallet-for-heic-iphone

1. Navigera till Inställningar och välj Kamera.

2. Peka på Format. Ändra inställningen Kameraavbildning från Högeffektiv till Mest kompatibel.

Dessvärre konverteras inte de bilder som redan är tagna och sparade i  HEIC-formatet. Dessa bilder behöver istället konverteras efter att de förts över till en dator.